Waarde gebruiken in een demo: het belang van een goede intake

Vaak krijg ik de vraag of ik even ‘….’ wil laten zien in een demo aan een prospect. Zonder dat ik die prospect ooit heb gezien of gesproken. Goed idee? Nee!
Want hoe weet je welke waarde jij kan toevoegen aan deze prospect?
Ja, je kunt je voorbereiden. Je kunt vergelijkbare cases en referenten gebruiken, maar dan nog is op dat moment nog niet uitgesproken door de klant waar zijn uitdagingen & behoeften liggen.

Daarom adviseer ik altijd om voorafgaand aan een demo een kennismaking/ intake te doen. Dat helpt jou en de klant. Want stel dat je er op dat moment achter komt dat je hem niet verder kunt helpen? Dan heb je beiden een hoop tijd bespaard.

Soms komt het voor dat een prospect dit niet wil, een intake. In zo’n geval mag je jezelf afvragen hoe serieus de klant is. Dit zou een goede reden kunnen zijn om niet verder te gaan in het traject. Laat dit ook vooral weten.

Laten we ervan uitgaan dat jouw prospect wel de tijd wil nemen om met jou een intake te doen. Wat is er dan belangrijk? In dit blog 3 dingen om rekening mee te houden.

1. VOORBEREIDING

Voorafgaand aan de intake is het belangrijk dat je je voorbereid. Je hebt zo de mogelijkheid om de organisatie te leren kennen, maar niks is vervelender voor hen als je vragen gaat stellen die je al op de website had kunnen vinden. Dus doe je huiswerk en kijk wat je kunt vinden: wat ze doen, welke visie ze hebben, check je contactpersoon etc.

Op basis van de informatie die je vind, kun je alvast bedenken wat hun uitdagingen & behoeften kunnen zijn. Deze informatie heb je vast al van andere, vergelijkbare cases of weet je uit ervaring.

De reden waarom dit handig is, is omdat prospects / klanten zelf niet altijd komen tot de kern. Dan is het handig dat je vanuit ervaringen toch vragen kunt gaan stellen.
 

Dit laatste kan best lastig zijn. Bij mijn vorige werkgever heb ik 21 jaar gewerkt en had ik zoveel achtergrondinformatie, klantcases etc tot mijn beschikking dat ik ze zo uit mijn mouw kon schudden.

Nu ben ik 5 maanden in dienst bij een andere werkgever en merk ik dat ik deze informatie echt mis. Het is soms lastig voor mij om dit te achterhalen. Maar goed, dat kost tijd en ook praktijkervaring. Je moet ergens beginnen 🙂

Doordat ik dit soms minder makkelijk tot mijn beschikking heb, is het voor mij nog belangrijker om vragen te stellen EN goed te luisteren naar wat mijn klant allemaal vertelt. Oprechte interesse is hierin volgens mij key.

2. Probleem of behoefte?

Deze intake is belangrijk om te achterhalen waar de uitdagingen & behoeften van de organisatie en verschillende personen liggen. Dit kun je alleen achterhalen door vragen te blijven stellen. En door met aandacht naar de klant te luisteren, komen die vragen vaak vanzelf.

Toch moet je met een aantal dingen rekening houden.

Je moet informatie achterhalen die je in je voorbereiding niet hebt kunnen vinden. Dit doe je door middel van het stellen van situatievragen.
ECHTER, met dit soort vragen kom je nog niet bij de waarde die jij zou kunnen toevoegen aan de klant. Dit doe je door andere vragen te stellen.

In je gesprek moet je onderscheid kunnen maken tussen problemen & behoefte. Als je met de klant spreekt, noemt hij dan problemen of noemt hij een behoefte? Dit is belangrijk, want je hebt beiden nodig.
 

Om even een voorbeeld te noemen:

Ik heb wel eens een intake gedaan waarbij ik alleen maar problemen bij de klant achterhaalde. Prachtig toch? Al die problemen en pijn. Die prospect heeft urgentie om te veranderen.

MAAR… de echte waarde zit hem juist in de behoefte die door die pijn ontstaan. Wat deze organisatie allemaal kan bereiken op het moment dat het probleem wordt opgelost.

Want vergeet niet, met pijn kun je leven.


Een ander voorbeeld:

Ik deed ooit samen met een collega een intake met een klant en die klant noemde allerlei mooie zaken die hij wilde. Door door te vragen wisten we ook nog waarom dit zo belangrijk voor hem was. Je denkt misschien: hartstikke mooi! Die klant heeft ambities, heeft een behoefte en die heb je achterhaald.

Maar nee! We gingen hier zo in op dat we vergaten om met de klant even terug te gaan naar de basis, namelijk: WAAROM wilde hij dit? Welke pijn zit hier achter? Er is namelijk ook urgentie om te veranderen nodig en die vind je in de problemen.

3. Gebruik de waarde

We weten nu de problemen waardoor de klant verandering wil en we hebben kunnen achterhalen waar we waarde kunnen toevoegen aan de klant.

Dan moet je ervoor zorgen dat dit vervolgens ook in je presentatie / demonstratie tot uiting komt.

EN ONTHOUD! De waarde die jij kunt bieden is de reden waarom een organisatie in jou gaat investeren, dus dit is essentieel.

Dit is ook hetgeen dat je terug moet laten komen in je demonstratie. Het gaat niet om de features, het gaat om wat de klant helpt om zijn pijn weg te halen en zijn behoefte te realiseren door met JULLIE in zee te gaan.

DUS BELANGRIJK

1. Zorg voor een goede voorbereiding
2. Zorg dat je de pijn/ uitdagingen & de behoefte achterhaalt

Daarbij moet je de verdieping zoeken.

Om volledig te zijn: pijn en behoeften van de organisatie & personen moeten wel uitgesproken dan wel bevestigd zijn. Anders zijn het aannames en zoals we allemaal weten: aannames zijn dodelijk.

3. Zorg dat je goed laat zien hoe JIJ hun kunt helpen om deze uitdagingen en behoeften te realiseren.

Vind jij presenteren eng? Hier 3 tips om je angst onder controle te krijgen

Ik hoor regelmatig van mensen dat ze opzien tegen het geven van een presentatie. Vaak omdat ze het niet zo vaak doen OF omdat ze niet weten hoe ze moeten beginnen en hun verhaal moeten opbouwen.
Maar sommigen vinden het ook gewoon niet leuk en dan kan de paniek toeslaan.

Ik heb in dit blog een aantal punten benoemd die kunnen helpen om jou de controle te laten houden in je presentatie.

1. Waar ben je bang voor?
Bedenk eerst voor jezelf waarom je nerveus bent voor het geven van die presentatie. Schrijf dit ook op.

Je zult zien dat sommige dingen praktische zaken zijn (wat als ik iets vergeet? Wat moet ik in hemelsnaam vertellen? Hoe moet ik dit gaan doen?) En andere dingen zijn minder rationeel (straks sta ik voor gek, ik kan dit helemaal niet, gewoon ENG!).

De praktische zaken kun je vaak oplossen door je presentatie goed voor te bereiden.

De minder rationele dingen zijn moeilijker om mee om te gaan, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunnen helpen om daar relaxter te gaan staan.

2. Wat is jouw eerste reactie als je nerveus bent?
Vraag jezelf af wat jij gaat doen wanneer je nerveus bent. Ga je ‘friemelen’? Snel en hoog praten? Ga je lachen of bevries je juist?

Het is echt handig om te weten wat er gebeurt, want dan ben je je er bewust van en kun je op dat moment nog ingrijpen met iets dat jou helpt. Als je dit niet echt weet van jezelf, kun je het aan anderen vragen die jou goed kennen. Die hebben vast wel een idee.

Een voorbeeld:

Ik kan van nature best druk zijn en als ik nerveus ben, zit ik vaak hoog in de ademhaling, is mijn stem hoger en ook nog eens sneller.
Terwijl ik prettiger ben om naar te luisteren als ik meer ‘achterover hang’, wat lager en rustiger spreek.

Om juist die rust te brengen, vind ik het fijn om van tevoren mijzelf even te isoleren en rustig op mijn ademhaling te letten. Op het moment dat ik dan voor een groep sta en ik die nerveusiteit merk, neem ik nog een paar diepe ademteugen.

Heb je van jezelf minder energie of wanneer je het heel eng vindt, kun je juist van tevoren wat meer ‘power poses’ doen. Ga lekker breeduit staan, armen omhoog of in de zij en wanneer mogelijk, sla even een ‘oerkeet’. Zo van ‘jaaaa! We gaan het doen’. Gek genoeg krijg je daar echt energie van.

Mocht je de neiging hebben om met je handen te friemelen, kun je ervoor kiezen om ze in een bepaalde houding te houden. Het driehoekje is een goed voorbeeld. Houd je handen rustig in een driehoekje voor je en je zult merken dat het friemelen minder wordt.

En mocht je juist enorm zwaaien met je armen (die herken ik ook), kun je doen alsof er een doos om je handen zit waar binnen je mag bewegen en niet daarbuiten mag komen. Zoek maar eens op, dan begrijp je wat ik bedoel. Door niet zo met je armen te zwaaien, kom je rustiger over.

Vaak is het trouwens zo, dat wanneer je eenmaal in je verhaal zit, het meer als vanzelf gaat en je je ook comfortabeler gaat voelen.

3. Voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk. Op het moment dat je je goed voorbereid, kun je jezelf dat in ieder geval nooit verwijten.

Als je niet weet waar je moet beginnen, onthoud dan de ‘wie, waarom, wat en hoe’.

 • Wie is mijn publiek/doelgroep?
 • Waarom zijn ze aanwezig bij mijn presentatie?
 • Wat zijn dan de key-topics die ik wil behandelen?
 • Hoe ga ik het doen?

Dit zal je helpen om je presentatie op te zetten. Meer hierover kun je ook lezen in een eerder blog van mij, maar ik zal binnenkort een opfrisser geven.

Maar als je eenmaal je presentatie ‘klaar’ hebt, ga hem dan oefenen. Je zult merken dat je presentatie de eerste keer wellicht nog niet helemaal lekker loopt. Dan kun je hem aanscherpen, de volgorde wijzigen, iets toevoegen of juist iets weglaten.

Over het algemeen moet je een presentatie 7 keer geoefend hebben voordat deze erin zit.

Ik vind het zelf altijd fijn om voor een belangrijke presentatie een dry-run te doen waarin ik oefen en feedback terugkrijg van anderen om hem beter te maken.

Wanneer ik hem dan min of meer klaar heb, oefen ik onder de douche, tijdens het eten koken of in de auto.

Je zult merken dat het elke keer soepeler gaat en het verhaal dat je wilt gaan vertellen in je hoofd gaat zitten.

Het grote voordeel hiervan is dat, op het moment dat het dan toch even misgaat, je even je moment pakt, en zo weer verder kunt gaan waar je bent gebleven.

En onthoud ook. We zijn geen robots, niemand is perfect, dus dat moet je ook niet van jezelf verwachten.

Het gebeurt mij vaak genoeg dat ik het even niet meer weet. Ik heb gemerkt dat een grap of opmerking hierover ook heel goed werkt. Het verlicht de sfeer en niemand vindt het erg als je je kwetsbaar opstelt.

Samenvattend
Ja, presenteren kan eng zijn, ik ben vaak nog steeds nerveus als ik een presentatie moet geven.

Maar dat is helemaal niet erg, want de meeste mensen zijn nerveus. Je bent echt niet de enige!

Op het moment dat je je goed hebt voorbereid, gaat dat je enorm helpen mocht je toch een black-out krijgen. Zorg ervoor dat je weet waar je angst ligt en wat jouw ‘reptielenbrein’ is, dus dat je weet wat je doet als je nerveus bent. Je zult echt merken dat je dit gaat herkennen en dan kun je er wat mee. Bedenk alvast wat dat zou kunnen zijn.

Heel veel succes en misschien heb je nog wel andere mooie tips die jou hebben geholpen, ik hoor ze graag! 

Mijn eerste demo’s een feit, iets om te vieren en op terug te kijken

De kop is er af, mijn eerste demonstraties bij mijn nieuwe werkgever zijn een feit. Je zou misschien verwachten dat ik hier niet nerveus voor zou zijn, ik heb er toch al honderden gegeven de afgelopen jaren, maar niets is minder waar.

Om opnieuw te beginnen bij een nieuwe werkgever is best spannend. Ik heb 21,5 jaar ervaring mogen opdoen bij dezelfde werkgever en dat is echt een fantastische leerschool voor mij geweest. Echter, nu ik opnieuw begin, is er ook wel  de vraag:

Houd ik stand als ik opnieuw moet beginnen? En hoe goed zijn mijn kennis en vaarigheden echt ontwikkeld?

Eerder schreef ik al dat ik wat liever moest zijn voor mezelf, omdat ik gewoonweg te snel wil gaan. Ik raakte gefrustreerd van het feit dat ik eigenlijk nog weinig weet en wil ook gewoon graag toegevoegde waarde kunnen bieden.

Nu ik eenmaal heb geaccepeerd dat ik gewoonweg de tijd moet nemen, lijkt het allemaal makkelijker te gaan. Tuurlijk zal ik wel mijn ups en downs houden, maar er is ruimte om te leren en te doen.

En ja, nu heb ik mijn eerste demo’s achter de rug en dat is een heerlijk gevoel! Het is een mooie stap vooruit.

Als ik terugkijk hierop, vind ik ook oprecht dat ik het goed heb gedaan. Ik heb nieuwe dingen uitgeprobeerd waar ik verder mee wil gaan, maar uiteraard zie ik ook verbeterpunten 😉

Laten we eerst eens kijken naar de dingen die goed gingen.

Waarom zijn we hier?

Voorafgaand aan de demo hadden we geen gesprek gehad met de klant. Ja, dat is eigenlijk een no go. Maar goed, ik wilde de afspraak daarom ook gebruiken om te achterhalen waar nu eigenlijk de problemen liggen en wat de eigenlijke behoefte is.

Dus we zijn eigenlijk begonnen met het onderdeel: waarom zijn we hier?

We wisten natuurlijk al iets van de uitdagingen en behoeften, maar hier hebben we gelijk verder uitgevraagd om toch te achterhalen wat nu de eigenlijk prijs van de pijn en waarde is.

Het was ook gewoon een heel mooi moment om elkaar te leren kennen.

Wat wilt u terugzien?

Vervolgens heb ik 3 persona’s voorgesteld waarvan ik wist dat deze ook in onze afspraak zouden zitten. Voor deze 3 personen heb ik een uitwerking gedaan van de behoefte met het bijbehorende resultaat.
Hierbij heb ik in mijn afspraak geprobeerd de dingen die terugkwamen bij ‘Waarom zijn we hier’ toe te voegen in de uitleg als deze er nog niet bijstonden.

Vervolgens heb ik een voorbeeld van een dashboard laten zien die antwoord geeft op deze behoefte.

Omdat ik vooraf niet met de klant had gesproken, wist ik niet wat zij nu eigenlijk wilden terugzien, dus dat heb ik gewoon gevraagd: Wat wilt u terugzien op uw dashboard?

Dit gaf mij gelijk inzicht in de wensen en behoefte die ze hadden en ik kon daar dan in ieder geval antwoord op geven.

Vervolgens zijn we nader naar de processen gaan kijken en heb ik de software laten zien. Uiteraard hebben we hier ook nog veel vragen gesteld om relevante problemen & uitdagingen te achterhalen.

Waarom mijn organisatie?

We hebben het onderdeel ‘Waarom mijn organisatie’ tot het eind bewaard, omdat dit natuurlijk het minst interessant is voor de klant.

Wat ik zelf heel leuk vind, is dat ik in mijn onboarding heb gezien dat we via onze customer success afdeling echt waarde kunnen toevoegen aan de klant. Dit was echter nog niet iets wat ook in het salestraject werd meegenomen. Ik vond het daarom leuk om dit ook mee te nemen in het verhaal naar de klant toe. We gaan toch echt voor een samenwerking.

We kunnen hier alleen wel nog wat meer body en verdieping aan geven.

Er ging eigenlijk heel veel goed, maar wat ging er nou minder?

Onvoldoende waarde in de demo

Alhoewel ik mooi ben begonnen  met een dashboard moest ik uiteindelijk ook laten zien hoe het dan in de software werkt. En ja hoor, hier viel ik toch een beetje in de valkuil: te veel laten zien en vertellen zonder toegevoegde waarde.

Hoe komt dat toch? vraag je je misschien wel af. Ik in ieder geval wel. Ik heb hier eens over nagedacht en eigenlijk is het heel eenvoudig:

Ik wilde te graag mijn kennis van de software etaleren. Ik weet natuurlijk dat ik nog lang niet alle kennis heb. En omdat ik van mening ben dat het wellicht nog onvoldoende is, ging ik ook aandacht besteden aan dingen waar ik geen aandacht aan moet besteden.

Normaal probeer ik mij ook alleen te focussen op de dingen die waarde toevoegen voor de klant, maar dat vergat ik dus doodleuk.

Maar goed, ik zie dat als een mooi leermoment.

Meer doorvragen

Alhoewel ik wel doorvroeg op de problemen of kansen die er zouden kunnen ontstaan, had dat nog wel beter gekund. Normaal gesproken had ik dat nog directer gedaan, zoiets als: Wat bedoelt u daar precies mee?

En nu deed ik dat toch iets voorzichtiger. Ik weet wel waarom dat is. Ik heb zelf nog niet alle ervaring en dan heb ik de neiging om te snel verder te gaan. Daar hadden we echt meer uit kunnen halen.

Conclusie

Ik doe steeds meer kennis op en dat helpt me bij het geven van mijn demo’s, maar ik moet wel de waarde blijven toelichten. Met name moet ik nu wat langer stil staan bij wat ik nu echt wil vertellen bij welk scherm. De kunst van het weglaten is hier een belangrijk onderdeel.

Het beginnen met een korte preview per persona houden we er in. Alleen de volgende keer moet ik echt aandringen op een intake, zodat ik gelijk juist zit. Daar moet ik vervolgens voldoende blijven doorvragen om te zorgen dat ik de problemen en behoefte echt goed kan matchen.

Toch vier ik mijn eerste demo’s, want ik merk dat ik er energie van krijg. Ik zit vol ideeën en plannen en ik zie ook dat mijn vaardigheden er nog gewoon zijn. Op naar de volgende!

Lief zijn voor jezelf, vind jij dat ook zo moeilijk?

En zo is mijn nieuwe avontuur begonnen. Na 21,5 jaar ben ik nu aan de slag bij een nieuwe werkgever, ook een software bedrijf.

Vol energie en zin beginnen we de eerste dagen met een onboarding programma met trainingen over de software. Hartstikke leuk en mijn hoofd bruist van de ideeën. Dit ga ik me allemaal ‘wel even’ eigen maken en daarbij natuurlijk ook mijn eigen inbreng bedenken qua manier waarop ik de presentatie en demo dan zou willen opzetten.

Ik ben er maar druk mee en heb mezelf tot doel gesteld snel up-and-running te zijn alhoewel mijn nieuwe collega’s zeggen dat het tijd kost om alles goed te leren kennen.

Maar ik ben eigenwijs en denk, joh, ik ken de processen, ik moet mezelf gewoon een paar dagen opsluiten en beginnen…

Hoe anders is de praktijk nu. Ik heb nog steeds heel veel energie en zin, maar ik besef wel dat ik mezelf iets meer tijd moet gaan gunnen om me alles eigen te maken. Vorige week had ik zelfs even stress, zo van, hoe ga ik het allemaal doen de komende week.

Als ik dan van een afstandje naar mezelf kijk, moet ik er eigenlijk wel om lachen.

Al jaren heb ik de nieuwe presales begeleid in het team en zei ik dat ze rustig de tijd moesten nemen, dat je niet alles in één keer kunt weten en dat wij dat ook allemaal weten.

Hoe komt het dan toch dat ik tegen mezelf een ander verhaal vertel?

Ik heb hier eens over nagedacht en ik denk dat het komt doordat ik graag waarde wil toevoegen. Dat ik het gevoel heb dat ik iets bijdraag aan de organisatie.

En ja, op dit moment is dat nog niet op het niveau van kennis van de software en dat moet ik natuurlijk accepteren. Ik moet gewoon gaan leren, leren, leren.

Inmiddels is het besef doorgedrongen, maar dat zal de komende tijd wel met vallen en opstaan gaan. De ene dag loop ik vrolijk rond en de andere dag wat minder…

Ik weet wel dat ik op andere manieren kan bijdragen. Door met een frisse, nieuwe blik naar de organisatie, de software en de presentaties te kijken. Laat ik me voor nu daar dan op focussen.

En op het verkrijgen van die kennis natuurlijk 😉.

Ik heb echter wel die ene zin in mijn hoofd geprint, zodat ik het niet vergeet: ‘Wees lief voor jezelf’.

Ik ben wel benieuwd. Hoe verging het jou toen je van baan wisselde? Ging dat gelijk helemaal geweldig? Of is de praktijk toch weerbarstiger? 

Mijn dochter van 11 moest pitchen… wat kunnen wij hiervan leren?

Mijn dochter had met haar klas een project over marketing en reclame. Onderdeel van dit project was dat ze een bedrijf moesten bedenken en daarvoor
een korte pitch moesten geven. Deze pitch mochten ze vervolgens presenteren waarbij een jury de 2 beste pitches uitkoos. Zij mochten de dag erna in de finale het opnemen tegen de 2 besten van 3 andere klassen.
Je kunt je voorstellen dat ik het echt superleuk vind dat ze zulke projecten
hebben op school. Het is zo ontzettend leerzaam!


Helaas kon ik er zelf niet bij zijn, maar ik kreeg een video door en wat voelde ik mij een trotse mama! Ze hebben het echt fantastisch gedaan! Ze stonden daar niet alleen op een geweldige manier, vol enthousiasme, hun pitch te houden, maar ze hadden er ook nog eens goed over nagedacht.
Alles wat belangrijk is in een pitch hebben ze geweldig uitgevoerd!

Ik denk zelfs dat velen hier nog wat van kunnen leren, dus ik heb in dit blog eens uiteen gezet hoe zij het hebben aangepakt. En met toestemming mag ik het nu publiceren 😀


VOORBEREIDING
De voorbereiding is natuurlijk het halve werk, dus eerst hebben ze alles op papier gezet, nagedacht over wat ze wilden zeggen en dat hebben ze vervolgens
geoefend, geoefend, geoefend, totdat het erin zat.

MATERIAAL
Voor de pitch hebben mijn dochter en haar vriendin samen een poster gemaakt.
Deze hebben ze geprint, zodat ze deze fysiek konden laten zien EN ze hebben een korte PowerPoint met 2 slides gemaakt waar ze de aandacht op wilden vestigen.
De eerste slide betrof de naam van hun bedrijf met afbeeldingen en kleur die hun bedrijf moest weergeven.
De tweede slide betrof hun slogan, hun eigenlijke boodschap, die ze aan het eind uit de doeken gingen doen.

INHOUD PITCH
Vervolgens moesten ze nadenken over de inhoud van hun pitch. Uiteindelijk hebben ze ervoor gekozen om deze als volgt op te bouwen:

 1. Ze begonnen met een vraag / probleemstelling
 2. Vervolgens kwamen ze met de oplossing

  Juist deze twee onderdelen als eerste om de toehoorders te triggeren.
  Daarna hadden ze bedacht op welke vragen ze antwoord wilden geven in deze
  korte pitch, namelijk:
 • wie zijn wij?
 • Waarom doen we dit?
 • Wat gaan we doen?
 • Hoe gaan we het doen?
 • Waarom ons?

  Waarbij ze op de laatste vraag 4 redenen aangaven.

  BOODSCHAP / SLOGAN
  Als laatste kwamen ze met hun slogan en poster als afsluiting van de pitch

  DE PITCH ZELF
  Ze hadden alles klaar, hadden geoefend en toen kon de show beginnen. Ze
  mochten zelfs het spits afbijten.
  Ik kon zien dat ze nerveus waren, maar ze bleven enthousiast. Ook al was er een
  hapering, ze gingen gewoon door of er niets aan de hand was.

  Toen kwam de uitslag en ze waren bij de laatste twee. De volgende dag mochten
  ze opnieuw, in de finale, hun pitch doen. Doordat er een kleine hapering was, was mijn dochter nog niet helemaal tevreden (zoooo herkenbaar), maar ze heeft gewoon nog een aantal keer geoefend en dat betaalde zich uit.

  In de finale ging het helemaal goed. Ze hebben zelfs hun verhaal nog wat
  aangescherpt na de dag ervoor. Uiteindelijk zijn ze 2e geworden, supergoed, maar wat ik gewoon het allermooiste vind, is dat ze dit gewoon helemaal zelf hebben gedaan.
  Ze hebben er goed over nagedacht, het zat goed in elkaar en dit is weer een
  ervaring die ze meenemen, ook al zijn ze nog maar 11!

Hoe kom je ‘zen’ je drukke werkweek door? 4 tips!

Vorig jaar juni heb ik de training ‘Search inside yourself’ gevolgd. Deze werd aangeboden door mijn werkgever en ik kan je zeggen. Het was niet alleen interessant en leuk, maar ook echt een confrontatie.

Ik heb in een voorgaande blog al eens eerder aangegeven dat ik het lastig vind om mijzelf kwetsbaar op te stellen en dat ik toch sterk het ‘even slikken en weer doorgaan’ mechanisme in mij heb.

Dat betekent niet alleen dat ik vrij streng ben voor mijzelf, maar ook dat ik daardoor nogal eens over mijn grenzen heen ga. Dat komt onder andere dat ik gewend ben om alles rationeel te benaderen en eigenlijk niet zo goed naar mijn gevoel luister. Dat betekent ook dat ik hier in een drukke werkweek soms last van kan hebben.

Ik heb dit ook besproken met mensen uit mijn omgeving en de grap is dat ik heel vaak hoor dat dit herkenbaar is en dat dit blijkbaar een mechanisme is die heel veel mensen hebben (in ieder geval in mijn omgeving).

In de training ‘Search inside myself’ is er veel aandacht voor het gevoel, juist omdat het een belangrijke graadmeter is. Emoties geven namelijk informatie, maar je moet er wel naar (leren) luisteren. Het mooie is dat we vervolgens ook hele praktische en handige tips hebben gekregen die je eenvoudig kunt toepassen. Een aantal van deze praktische oefeningen helpen mij enorm om ‘zen’ mijn drukke werkweek door te komen en daarom wil ik deze zeker met je delen.

Tip 1 – Neem de tijd om te ‘arriveren’
Ik heb vaak drukke werkdagen, geef presentaties en het komt wel voor dat ik nog druk bezig ben met het één terwijl ik al een volgende vergadering in moet. Soms betrap ik mijzelf erop dat ik niet goed aan het luisteren ben, nog met andere dingen bezig ben in mijn hoofd en daardoor alles niet meekrijg. Het kan ook voorkomen dat ik nog een beetje in de hyperstand sta (mijn oerbrein) en niet de rust heb die ik eigenlijk wil uitstralen. Herkenbaar?

Hiervoor heb ik een praktische tip: neem toch een minuut om te ‘arriveren’. Dit kun je doen door je ogen even dicht te doen en rustig een aantal keren in en uit te ademen. Denk aan niets en houd je aandacht bij de ademhaling. Dit hoeft niet per se een minuut te zijn, het kan ook korter, maar zorg ervoor dat je even die rust neemt en pakt. Het helpt je om je op je volgende ’taak’ te concentreren.

Tip 2: – Neem de tijd om een bodyscan te doen
Hoe begin jij je dag? Snooze je als de wekker gaat? Spring jij gelijk je bed uit? Of ben je, zodra je wakker wordt, al bezig met de dag? Ik betrap mijzelf er vaak op dat ik gelijk bezig ben met de dingen die ik moet doen die dag, maar weet je dat het heel handig kan zijn om aan het begin van de dag eerst te ervaren hoe je je voelt? De reden hiervan is, is dat we gedurende de dag vooral bezig zijn met denken en doen, maar daardoor luisteren we niet altijd naar wat ons lijf ons vertelt.

Stel, je hebt een confrontatie op het werk of iemand vertelt jou iets. Hier kun je een bepaald gevoel bij krijgen wat je letterlijk in je lijf voelt. Bijvoorbeeld dat je ineens een warm gevoel krijgt, of juist een heel naar gevoel in je buik of misschien merk je dat je letterlijk naar achter wijkt. Er gebeurt iets met je. Dit is informatie die je kunt gebruiken in je contact met iemand, maar ook bij het nemen van beslissingen.

Met een bodyscan maak je bewust contact met je lijf. Dit is een manier om te oefenen hoe je naar je lijf kunt luisteren. Dit is trouwens niet alleen handig in de ochtend, maar ook gedurende de dag en in de avond.

Maar hoe doe je dit nu?

Ik vind het fijn om deze oefening liggend te doen, maar het kan ook zittend, als je maar in een prettige houding zit. Je sluit je ogen en vervolgens scan je je ademhaling, je lijf, wat er gebeurt, wat je voelt en doet dit van hoofd tot tenen. En uiteindelijk voel je na wat je nu eigenlijk hebt ervaren.

Om je hierbij te helpen, kun je ook eenvoudig een video op TouTube opzoeken die je hierbij helpt. Je kunt bijvoorbeeld zoeken op ‘Bodyscan mindfulness’.

Ik moest dit trouwens echt oefenen, was er niet gelijk bedreven in. Mijn gedachten dwaalden in het begin namelijk af naar de boodschappen die ik nog moest doen, ik ging lijstjes maken of was met andere dingen bezig. En nu nog, soms vind ik het echt lastig om niet af te dwalen. Maar ik merk ook dat het mij helpt en dat ik er steeds beter in word, dus wie weet helpt het jou ook.

Tip 3 – schrijf het van je af
Soms gebeurt er gewoon veel op een dag of in een week waardoor dingen je wel eens te veel worden. Dit kan zijn op het moment dat je gewoon een hele drukke werkweek hebt, je een moeilijke beslissing moet nemen of wanneer er iets naars gebeurd is.

Ik ben geen type dat in een dagboek schrijft of iets dergelijks, maar ik heb ervaren dat het heel bevrijdend en fijn kan zijn om gewoon alles eens voor jezelf op te schrijven. Ga er niet over nadenken, pak pen en papier en schrijf gewoon op wat er in je opkomt. Het is echt waar, het helpt je om dingen te verwerken. Ik ben nog steeds geen schrijver, maar op momenten dat ik merk dat ik het lastig heb, doe ik dit en voel ik me daarna veel beter.

Tip 4 – kies je reactie: SBNRR
Vooral als ik gestresst ben, kan ik mezelf op bepaalde momenten niet inhouden en merk ik dat mijn reactie op iets dat gebeurt soms iets te veel van het goede is. Om een voorbeeld te noemen… Ik ben in het verkeer eigenlijk vrij relaxed, kijk goed wat er om me heen gebeurt, geef netjes voorrang en heb er ook niet zoveel moeite mee als iemand net iets langzamer rijdt dan toegestaan. Behalve als ik haast heb en gestresst ben, dan kan ik mezelf in de auto helemaal opwinden en ga ik lopen schelden op de persoon voor me (gelukkig horen ze het niet). Ik vind niet dat ik er altijd een leuker mens van word.
Gelukkig merken de mensen in de auto voor mij er niet veel van, dus dat is nog te doen.

Het gebeurt echter ook wel eens dat ik een reactie geef waarvan ik later denk ‘Jenny, was dat nou nodig?’.

Uiteindelijk bepaal jij zelf hoe jij reageert op iets. Je kunt je eigen reactie kiezen. Vaak echter, gebeurt zoiets in een seconde en voor je het weet, heb je iets gezegd of gedaan waar je spijt van hebt. Was het wel zo handig?

Er is echter een korte handleiding om te leren je reactie te kiezen en die noemen we SBNRR. Ik zal hem kort even toelichten. De letters staan voor:

Stop – Nog niet doen

Breath – Haal even adem

Notice – Wat voel je nu eigenlijk?

Reflect – Reflecteer dat gevoel (hoe komt dit?)

Respond – Kies je reactie (wat is het meest vriendelijk en wijs)

Dus de volgende keer dat er iets gebeurt waar je gelijk op wilt reageren…. STOP en volg de stappen. Het kan je heel wat frustratie en spijt achteraf besparen. Onthoud echter 1 ding: accepteer ook dat je soms kiest voor je primaire reactie en dat is prima.

Zoals in mijn training werd gezegd:
Breathing in, I do my best. Breathing out, let go of the rest.

4 tips dus die mij helpen om in balans te blijven en mij helpen om goed de week door te komen. Wie weet is het ook wat voor jou.

Een webinar, net even anders…

Ik werd gevraagd of ik samen met een partner een webinar wilde geven. Daar zei ik natuurlijk geen nee tegen, hartstikke leuk om te doen!

Nadat we eerst samen hoofdonderwerp, doelgroep, doel van het webinar en praktische zaken hadden doorgenomen, kwamen we op een punt hoe we dit webinar vorm wilden gaan geven.

Het geven van webinars deed ik altijd al, maar sinds corona worden er steeds meer webinars gegeven en ik merkte dat ik het graag eens anders wilde gaan doen. Niet zoals we het altijd doen waarin we de uitdagingen doornemen, de behoefte, oplossing, demo en samenvatting met resultaat.

Tuurlijk is deze structuur geweldig voor je verhaal om op een goede manier de waarde van een oplossing te tonen, maar soms is het ook leuk om het anders te doen. Gewoon omdat dat nieuwe energie geeft en  je wilt ontdekken of er ook andere manieren zijn die werken.

Gelukkig stond mijn partner hier helemaal voor open en dus hebben we een heel mooi webinar in elkaar gezet (al zeggen we het zelf) en kan ik mijn (onze) ervaring delen in dit blog.

KLANTEN / REFERENTEN
We waren er al snel over uit dat we nieuwe video’s, gemaakt bij onze klanten, een rol wilden laten spelen in ons webinar. Ons doel was om onze deelnemers te inspireren en aangezien zij in dezelfde sectoren zouden zitten, leek ons dat een hele mooie manier om connectie te maken met ons publiek.

LOCATIE
Terwijl we dit bespraken, kwamen we op het idee om bij één van deze klanten dan ook daadwerkelijk het webinar uit te zenden. Zo van ‘We zitten vandaag op locatie …’ Op die manier zouden we een brug kunnen slaan naar de video van onze klantreferenties.

INTERVIEWSTIJL
Terwijl we hier verder over het brainstormen waren, bedachten we dat we het dan in een soort voor ’talkshow stijl’ zouden kunnen doen. Een introductie vanaf een locatie van de klant, een introductie van onszelf en dan de video’s gebruiken om tot een gesprek te komen waarbij ik de host zou spelen en vragen zou stellen aan mijn partner over deze video. Daarmee zouden we ons publiek al heel veel informatie kunnen geven.

DEMO
Daarnaast wilden we het niet alleen laten bij praten over klantvoorbeelden, maar wilden we ook het een en ander laten zien. Daarbij hebben we nagedacht over welke voorbeelden we wilden tonen met als uitgangspunt dat deze niet alleen het publiek zouden kunnen interesseren / inspireren, maar ook een link moeten leggen naar de oplossingen die onze klanten hadden benoemd in de video.

AFSLUITEN MET TIPS
Vervolgens wilden we nog afsluiten met wat tips uit de praktijk die ons publiek zou kunnen aanzetten om over dingen na te denken en uitnodigen om vooral contact met ons te zoeken.

VOORBEREIDING
We hadden ons plan klaar, nu moesten we het voorbereiden. Het lijkt heel simpel, maar op het moment dat je dit live wilt gaan doen, is het afbreukrisico heel groot. Er zijn best veel factoren waar je rekening mee moet houden. Denk alleen al aan:

 • Hoe wil je samen in beeld komen en zorg je ervoor dat je connectie maakt met de kijker aan de andere zijde?
 • Werkt het geluid goed op deze manier? (hier liepen we inderdaad tegen issues aan icm delen geluid bij tonen video)
 • Je moet regelmatig switchen tussen het wel en niet delen van het scherm waarbij je NIET moet vergeten om het geluid ook te delen op het moment dat je een video laat zien
 • Je vragen en antwoorden moeten goed op elkaar afgestemd zijn

Om het risico op haperingen zo klein mogelijk te houden, hebben we eerst een aantal keren geoefend met alle handelingen die we zouden moeten doen. Dan kom je er namelijk ook achter of de opbouw nog iets anders moet, wanneer je moet klikken etc.

Ook hebben we de vragen en antwoorden op elkaar afgestemd. Niet alles woord voor woord, maar wel dat niet alles gelijk wordt weggegeven in een antwoord op een vraag en er een goede vervolgvraag gesteld kan worden. En dat ook op die vervolgvraag al is nagedacht.

We hebben deze ook op kaartjes geschreven mocht er één van ons een blackout krijgen.

En toen was het ineens zo ver!

Uiteindelijk vonden wij het allebei een hele leuke ervaring. We hebben er ook positieve reacties op gekregen. Met name dat het eens ‘anders’ was. We waren ook blij dat we alles van tevoren goed hadden doorgesproken en geoefend, want ja, er kwam een moment dat ik toch ineens moest nadenken over wat ik nou eigenlijk wilde zeggen, maar daar werd handig op ingesprongen door mijn partner, dus we konden gewoon door.

Ik vond het dus zeker de moeite waard!

Wat wel een aandachtspunt is op het moment dat je het zo wilt gaan doen, is dat je echt tijd moet stoppen in de voorbereiding. Het kost meer tijd dan een standaard webinar. Het is ook niet voor alle doeleinden toe te passen, maar als je een keer wat anders wilt, zou ik zeker zeggen: doen!

Honesty is the best policy, maar soms ook lastig. Wat vind jij?

Laatst las ik de quote ‘Honesty is the best policy’ en hij sprak me enorm aan. Ik weet ook wel waarom, want ik vind eerlijkheid enorm belangrijk. Waarschijnlijk geldt dat voor veel mensen.

Wel moet ik toegeven dat het niet altijd even eenvoudig is om eerlijk te zijn. Want als je eerlijk wilt zijn, betekent dit ook dat je jezelf kwetsbaar moet kunnen opstellen (wat ik soms lastig vind) en ook dat je mensen soms moet teleurstellen of confronteren. Dat kan ook heel lastig zijn, vooral omdat je niet weet hoe de ander gaat reageren.

Toch ben ik van mening dat het enorm belangrijk is, omdat met eerlijkheid relaties beter goed blijven en je anderen, maar ook jezelf beter kunt helpen.

Je hebt er niks aan als iemand het niet vertelt als dingen beter / anders kunnen of wanneer er om de hete brij heen gedraaid wordt. Uiteindelijk word je er alleen beter van als er eerlijke feedback wordt gegeven. Doe dat dan wel op een goede manier, maar daarover zo meer.

Op het moment dat je niet (helemaal) eerlijk bent, kan dit leiden tot frustraties bij een ander, maar ook bij jezelf.

Ik zal een klein voorbeeld noemen uit mijn eigen praktijk. Eerlijkheid heeft ook te maken met het uitkomen voor je behoeftes. Nu ben ik een alleenstaande moeder van een hele lieve, zorgzame tiener. Mensen die een ouder zijn, weten misschien wel dat tieners niet altijd even goed zijn in het netjes en schoon houden van hun kamer. Dus wat gebeurt er in mijn geval?

Ik vraag meerdere keren of ze haar kamer kan opruimen. Dan wordt de vraag wat dwingender. We hebben een gezellig weekend, ik moet op haar kamer zijn, dus ik houd mijn mond onder het mom van ‘Choose your battles’. Dan komt er dat moment waar ik misschien niet helemaal in mijn goede vel zit, er iets gebeurt wat mij niet zint en ga ik helemaal tekeer en haal er dan natuurlijk alles bij.

‘ Dat het een enorme teringbende is, dat er ook daadwerkelijk nooit naar mij wordt geluisterd, dat ik ook altijd alles zelf moet doen etc etc’.  Vaak op luide toon ook. Je hebt misschien een beeld. Met andere woorden: ik ontplof, iedereen overstuur en in tranen en de sfeer is niet best.

Misschien herken je de situatie, misschien ook niet, maar heb je wel op een ander gebied een vergelijkbare ervaring.

Op het werk zal ik niet zo snel ontploffen, maar ook hier kan het zijn dat de frustraties zich ophopen. Bijvoorbeeld omdat ik het gevoel hebt dat er niet wordt geluisterd, dat een collega (weer) een deadline niet heeft gehaald, iemand weer te laat komt, iemand steeds mijn hulp vraagt zonder zelf eerst te proberen, terwijl ik het al zo druk heb. Je kunt vast wel iets verzinnen wat jou ook overkomt.

Wat ga je dan doen als je hiermee te maken krijgt? Laat je het gaan en doe je niets? Met frustratie tot gevolg? Word je boos? (jij kan ook helemaal niks) of ga je het dan zelf maar doen?

Ik maak me aan alles wel eens schuldig als ik heel eerlijk ben. Echt niet altijd, maar het kan zeker wel eens beter.

Recent heb ik een training gevolgd ‘Growth conversations fundamentals’ en daarin leerde ik een hartstikke mooie methode voor dit soort situaties. Eigenlijk is het een manier om op een respectvolle manier te confronteren. Dit bestaat uit een aantal stappen en die zal ik met je delen. En echt waar, hij werkt in zowel prive als zakelijke situaties, dus doe er je voordeel mee!

Stap 1:   Intentie
               Ik wil even met je praten, omdat …(intentie)

Stap 2:   Concreet gedrag
Ik zie      De waarneming
Ik hoor  De feiten

Stap 3:   Effect / gevolg
Ik denk  Het effect van de waarneming op mijn gedachten
Ik voel   Het effect van de waarneming op mijn gevoel
Ik doe   Het effect van de waarneming op mijn gedrag

Stap 4:  Herken je dit? (gezamelijk)

Stap 5:  Verzoek / wens / gewenste stituatie
Ik zou willen kijken hoe we hiermee om kunnen gaan
Ik wil je dit laten weten
Ik wil graag dat je dit anders doet

Laten we het eens uitproberen.

Stap 1: Tienerdochter, ik wil graag even met je praten over de staat van je kamer.

Stap 2: Je kamer is niet opgeruimd en overal liggen spullen op de grond of op een plek waar ze niet horen.

Stap 3: Ik word daar heel vedrietig van. Ik heb dan het gevoel dat je niet naar mij luistert en dat jij mijn wens om je kamer enigzins netjes te houden niet belangrijk vind. Ik merk dat ik me dan ga ergeren en op een gegeven moment ontplof.

Stap 4: Zie jij dit ook?

Stap 5: Ik zou graag willen dat je kamer een beetje netjes blijft. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat dit lukt?

Doordat ik het bij mijzelf houd, mijn tienerdochter in haar waarde laat, maar het wel bespreek, biedt dit een betere opening en zorgt het er hopelijk voor dat we elkaar niet in de haren vliegen.

Je kunt het ook zeer goed gebruiken in werksituaties, bijvoorbeeld als een samenwerking niet lekker verloopt, omdat de ander vaak niet hetgeen gedaan heeft wat wel was afgesproken. Laten we deze eens uitproberen.

Stap 1: Collega, ik wil heel graag met je praten over onze samenwerking

Stap 2: Het is een aantal keren voorgekomen dat bepaalde werkzaamheden niet zijn gedaan terwijl we dat hadden afgesproken. (wanneer je weet wanneer, noem dat dan concreet)

Stap 3: Ik merk dat dat mij frustreert. Ik heb dan het gevoel dat je onze samenwerking en dit project niet belangrijk vindt. Ik vind dat erg vervelend en ik merk dat ik daardoor niet graag meer met je wil samenwerken. 

Stap 4: Hoe zie jij dit?

Stap 5: Ik wil je graag laten weten, dat als we dingen afspreken, ik er ook vanuit wil kunnen gaan dat dit wordt nagekomen.

Zo kun je heel goed een gesprek aangaan. Je kunt dit op heel veel toepassen en het helpt je om eerlijk te zijn op momenten dat het nodig is (bijvoorbeeld in coaching). Zeker als je er misschien een beetje tegenop ziet of wanneer je merkt dat je over je grenzen heen gaat.

Probeer het eens zal ik zeggen. Of misschien heb je een andere mooie manier? Dan hoor ik die natuurlijk ook graag!

Hoe presenteer jij jezelf online?

Een paar maand geleden werd ik gevraagd of ik op de customer succes summit kennissessies wilde geven over hoe je jezelf online op een goede manier kunt presenteren. Ik heb hier eerder al korte online sessies over verzorgd en in coronatijd er een blog over geschreven, dus dat leek mij hartstikke leuk om te doen. Ik zei dus volmondig ja.

Ik wil in dit blog met je delen hoe de sessie tot stand kwam en welke tips & tricks ik heb verzameld om jezelf op een goede manier online te kunnen presenteren.

Op het moment dat ik een nieuwe sessie vorm ga geven, vind ik het altijd prettig om te beginnen met een brainwave waarin ik voor mezelf vragen stel en waarin ik alles wat in mijn hoofd opkomt, opschrijf.

Er komen wel altijd een aantal zaken terug:

 1. Aan wie moet ik deze sessie geven, wie zijn zij, wat is hun referentiekader?
 2. Hoe veel tijd heb ik voor deze sessie?
 3. Wat is het doel van deze sessie
 4. Wat wil ik vertellen / overbrengen?
 5. Hoe ga ik het vervolgens doen?

De eerste 3 vragen zijn altijd het meest eenvoudig, maar zijn ontzettend belangrijk. Ik leg straks ook uit waarom en wat dit voor deze sessie betekende.

De laatste 2 vragen zijn lastiger en vandaar dat ik daarvoor een soort ‘Brainwave’ gebruik. Ik leg hier mijzelf ook niet een beperking op. Alles wat ik maar kan verzinnen, zet ik er in. Op een later moment breng ik hier vervolgens structuur in aan. LET OP: dat doe ik, het betekent niet dat dit ook voor jou zo werkt.

Mijn publiek zou nogal divers zijn, namelijk supporters, trainers, consultants, projectmanagers, allemaal mensen die in de customer success organisatie werken. Dat zijn dus allemaal mensen die een andere functie dan dat ik uitoefen. Zij hebben andere contacten met klanten en hebben ook andere doelen. Om een voorbeeld te noemen: Een consultant heeft niet een online sessie met een klant van 2, max 3 uur, maar bijvoorbeeld een hele dag. Een supporter wil zo snel mogelijk een probleem van een klant oplossen. Daar moet ik dan wel rekening mee houden.

Er is ook een grote overeenkomst. We hebben allemaal contact met klanten en willen allemaal verbinding maken met de klant.

Ik ben dus begonnen met de basis: de voorwaarden voor een goede online meeting. Deze voorwaarden zijn enorme inkoppers, maar toch zie ik in de praktijk dat het nog heel vaak mis gaat. Dus hier som ik ze toch even op. De uitleg hierover laat ik vandaag even voor wat het is 😉

 1. Controleer van tevoren je geluid
 2. Controleer of je video goed werkt
 3. Zorg ervoor dat je er representatief uitziet
 4. Wees bewust van het beeld dat je klant ziet op het moment dat je de video aan heb staan
 5. Zorg ervoor dat je echt in de camera kijkt.

Die laatste is trouwens heel belangrijk om echt connectie te kunnen maken met je klant.

Vervolgens wil je de aandacht van je klant vasthouden. Een online sessie is wel degelijk anders dan een offline sessie. Je ziet veel minder goed de non-verbale communicatie en mensen raken ook sneller afgeleid. Denk aan mail die binnenkomt, dingen die om hen heen gebeuren etc.

Dit betekent dat je nog meer aandacht moet hebben voor de manier waarop je de aandacht wilt vasthouden. Een aantal van de dingen waar je rekening mee kunt houden zijn de volgende:

 1. Stel vragen waar echt input van de klant wordt gevraagd. Dit betekent dat je open vragen moet stellen, zodat de klant eigenlijk ‘gedwongen’ wordt om na te denken en antwoord te geven. Wacht ook op het antwoord en vul niet in. En stel nog vaker vragen dan in een offline sessie. Besef dat als een klant 3,4 minuten luistert zonder dat er interactie is, hij/zij al kan afdwalen.
 2. Besef dat je je stem ook als instrument kunt gebruiken. De voorkeur voor stemmen is heel divers, maar als je een heel monotoon stemgebruik hebt, valt de aandacht sneller weg. Je kunt spelen met de toon van je stem, met de snelheid waarop je spreekt, maar je kunt ook harder of juist veel zachter spreken. Op het moment dat je bijvoorbeeld zachter gaat spreken, moeten ze wel naar je luisteren.
  Eerlijk is eerlijk, die laatste mag ik zelf wel vaker gebruiken, het is echt een mooie manier om aandacht te pakken.
 3. Zorg dat je materiaal en variatie in je sessie hebt. Dit kan van alles zijn. Maak bijvoorbeeld gebruik van video’s (niet vergeten het geluid aan te zetten), een werkboek op het moment dat je bijvoorbeeld een training moet geven, tools als een kahoot of mentimeter, maar het kan van alles zijn dat toevoegt. Op het moment dat je verrast, zal dit een positieve impact hebben op je online sessie.

Dit geldt trouwens niet alleen voor online sessies, dit zijn ook instrumenten die je kunt gebruiken als je gewoon met klanten in een ruimte zit. Alleen zie je het dan ook beter wanneer een klant afgeleid raakt en kun je daar direct op inspelen.

Nu ben ik een presales enheb  dus een hele andere functie dan mijn publiek die ik tegenover me had zitten, dus ben ik ook gaan kijken naar wat zij doen in hun dagelijkse werkzaamheden. Dat is belangrijk, omdat, zoals ik eerder al schreef, een consultant of trainer wel eens een hele dag met een klant moet invullen. En dan kan het best zijn dat dat minder eenvoudig is wanneer je op locatie zit. Denk alleen al aan het gebruik van een flipover of het makkelijk kunnen opsplitsen in groepen. Ik ben dus ook gaan kijken welke tools we standaard kunnen gebruiken in online sessies die wellicht nu nog niet worden ingezet. Wij werken intern bijvoorbeeld met Teams en daarin zijn heel veel verschillende functies beschikbaar die je kunt gebruiken en die handig kunnen zijn.

 1. Het begint er al mee dat je zorgt dat de juiste opties aanstaan, zoals wel/niet een microfoon voor deelnemers (op het moment dat je een sessie geeft voor heel veel deelnemers wil je dit wellicht uitzetten), gebruik van de camera, opties voor een Q&A etc.
 2. Daarnaast heb je de mogelijkheid om ‘Whiteboards’ voor te bereiden en die te delen in je online sessie. Dan ben je in staat om bijvoorbeeld ook online een goede brainstorm met post-its te doen, een processchema te tekenen of wat dan ook.
 3. Ook in Teams heb je de mogelijkheid om polls op te zetten en te gebruiken in je sessie
 4. Je kunt gebruik maken van breakout rooms en die weer terug laten komen, zodat je ze weer centraal krijgt
 5. Je kunt ook echt je presentatie delen en dan heb je de mogelijkheid om dingen aan te wijzen of erbij te schrijven (alhoewel ik dat wel even zou oefenen).

Allemaal hartstikke mooie dingen dus!

Ik mocht deze sessie dit keer fysiek geven, dus ik heb daarnaast de flipover gebruikt om ook ervaringen op te schrijven van de deelnemers, zodat ik die aan het eind ook nog zou kunnen delen. Ik heb er foto’s van gemaakt, aan mijn presentatie toegevoegd en vervolgens alles gedeeld in een digitale handout.

Ik kan je zeggen, er kwamen nog zoveel andere goede ideeen naar voren. Ik deel er hieronder nog een aantal, omdat ze allemaal waarde kunnen toevoegen aan je online sessie.

 1. Zorg dat je meer pauzes inlast
 2. Zorg dat je je gebruikerstips & USP’s verspreid over de sessie en die gebruikt om de aandacht vast te houden
 3. Vraag je klant iets te presenteren
 4. Gebruik het beeld van je klant dat je ziet om connectie te maken door bijvoorbeeld te vragen naar de persoonlijke dinge die je ziet
 5. Zorg voor een goede agenda & beheers je timemanagement
 6. Vat meer samen
 7. Je kunt heel mooi samenwerken in eenzelfde bestand tijdens de sessie
 8. Ga staan om energiek te blijven
 9. Neem de sessie op. Het voordeel van online is dat je de sessie op kunt nemen als er mensen niet bij kunnen zijn.

En zo komen we tot heel veel tips & tricks die je kunt gebruiken om de aandacht tijdens jouw online sessie / presentatie erbij te houden. Ik weet zeker dat er al heel veel dingen al gedaan worden, maar misschien kun je er nog iets uitpikken waar je wat mee kunt. Onthoud ook dat het ook wel eens mis kan gaan of dat je echt wel eens vergeet ergens rekening mee te houden, dat ondervind ik ook vaak genoeg.

En misschien heb jij nog wel een heel handige tip die hier niet bijstaat. Ik ben benieuwd!

Altijd sterk zijn: even slikken en weer doorgaan …

In mijn vorige blog vertelde ik dat ik een coachingstraject ben gestart vorig jaar. Bij één van mijn sessies werd aan mij gevraagd om eens terug te kijken in mijn leven en een soort van ‘stippellijn’ te maken met gebeurtenissen en de cirkels te kleuren. Groen op het moment dat ik me daar helemaal goed voelde,  oranje bij twijfel en rood op het moment dat ik me daar heel slecht voelde.

Ik ben daarmee aan de gang gegaan en dat resulteerde voor mij in onderstaande ‘stippellijn’ (ik heb er vierkantjes van gemaakt).Wat opvalt, is dat ik geen enkel hokje rood gekleurd heb.  Ik denk dat dat door mijn positieve inborst komt. Je leert toch van alles wat er gebeurt in je leven en dat neem je weer mee.
Maar vervolgens gingen we de gebeurtenissen die ik had opgeschreven analyseren. Waarom waren ze groen of oranje? Hoe voelde ik me toen? En kunnen we daar een patroon in herkennen?

Toen we dit doornemen, bleek ik nogal hard voor mezelf. Op momenten dat ik de hokjes oranje had gemaakt, vond ik dat ik had gefaald, het niet goed genoeg had gedaan of mijzelf juist was kwijt geraakt. Bij de groene hokjes voelde ik mij sterk, krachtig & onafhankelijk.

Duidelijk werd dat ik heel erg het gevoel heb dat ik altijd de ‘sterke Jenny’ moet zijn. Altijd doorgaan, niet zeuren, vooruit. En op zich heeft me dat ontzettend ver gebracht, het is ook een kracht. Alleen af en toe kost het ook ontzettend veel energie.

De tegenstelling van de ‘sterke Jenny’ is de open, kwetsbare en misschien zelfs wel gevoelige Jenny. Dat is een kant die ik heel erg lastig vind.
Ik vind het moeilijk om echt voor mijn gevoel uit te komen, om mensen binnen te laten komen of om hulp te vragen.

Alleen kom ik er nu achter dat ik niet altijd die sterke Jenny kan zijn. Dat het me kan helpen om hulp te vragen. Bovendien vind je daar ook niet de verbinding: met jezelf, met anderen.

Ik kreeg dan ook de opdracht om meer beschouwend naar mijzelf te kijken. Wat voel ik nu? Wat doet dit met mij en vanuit die hoedanigheid te reageren.
Ik kan je vertellen dat dat ontzettend moeilijk is!
Ik probeer het steeds beter toe te passen, maar het blijft best een struggle.

Het blijkt ook dat ik een heel sterk mechanisme heb om vanuit ‘mijn hoofd’ te handelen. Alles analyseren en dan actie. Wat ik echter niet besefte, dat ik, door dit op deze manier te doen, af en toe volledig over mijn eigen grenzen heen ga. Maar ook dat ik me daardoor afsluit, zodat mensen niet echt bij me binnen kunnen komen. En dat zorgt er ook voor dat het moeilijk kan zijn om echte verbinding met mij te voelen.

Die laatste conclusie wist ik eigenlijk al, maar werd maar al te zeer duidelijk toen ik naar een haptotherapeut ging om verdere hulp te zoeken.

In die zin is het ook echt een zoektocht naar mezelf geworden. Wie ben ik? Wat wil ik? Wat voel ik?
Dat laatste probeer ik steeds meer toe te passen. Het blijft lastig voor mij, omdat ik heel snel de neiging heb weer terug te keren in mijn hoofd, te analyseren en dan naar actie over te gaan. Maar beetje bij beetje probeer ik en leer ik. Ik voel nu inmiddels een beetje dat ik mijn lijf dan op spanning zet, mijn grenzen sneller over ga en dat ik in mijn hoofd ga zitten in plaats van te ervaren wat ik voel en verbinding maak.
Die verbinding vind ik wel heel erg belangrijk. Niet alleen omdat het goed is naar mijzelf te luisteren, maar ook omdat ik geloof dat ik zo mensen ook beter kan coachen en begeleiden.

Dus: bij mij is de ‘sterke Jenny’ degene die in gedrag en patroon de boventoon voert, vooral op momenten dat ik het moeilijk heb. Het is voor mij een kwestie van oefenen en blijven proberen om me open en kwetsbaar op te stellen. Hoe zit dit bij jou?