4 tips voor een succesvolle presentatie

Graag wil ik jullie kennis laten maken met 4 dingen waarover ik nadenk bij het in elkaar zetten van een presentatie en die helpen om een goede indruk te maken op je publiek.

Wow, ik vind het best wel spannend, mijn eerste blog en dat over presenteren.

Toen ik studeerde aan de HEAO in Groningen hadden we in het derde studiejaar veel opdrachten waarbij ook een eindpresentatie benodigd was. Op de een of andere manier bood ik mij hiervoor altijd aan, ik vond het leuk om te doen!

Het meeste plezier beleefde ik aan het bedenken van een origineel intro en daarnaast het enthousiasmeren van het publiek. Ik ben dan ook nooit vergeten dat één van de docenten aangaf dat ik hier verder in moest gaan.

Nu, vele jaren later, is dit alweer 10 jaar mijn vak en presenteer ik met veel plezier!

Als ik nu echter terug denk aan de presentaties die ik  voor het eerst gaf, staat het schaamrood me wel een beetje op de kaken. Ik was met name bezig mezelf (en het bedrijf waarvoor ik werk) te promoten waarbij ik een soort ‘training’ gaf aan mijn publiek. Soms werd dit gewaardeerd, maar je kunt je voorstellen dat ik hiermee ook wel eens echt de plank missloeg. Inmiddels heb ik geleerd waar je rekening mee moet houden als je een presentatie geeft.

Graag wil ik jullie kennis laten maken met 4 dingen waarover ik nadenk bij het in elkaar zetten van een presentatie en die helpen om een goede indruk te maken op je publiek.

WIE…
Ten eerste is het belangrijk om te weten aan wie je de presentatie geeft. Wie zijn zij, welke rol hebben ze? Wat is hun uitgangspunt?

Dit helpt je om de juiste onderwerpen te bepalen voor je presentatie. Daarnaast kun je dan inschatten of je in je verhaal op de hoofdlijnen moet blijven of juist meer de details moet gaan opzoeken. Om een voorbeeld te noemen: ik werk in de software en ik heb gemerkt dat mensen uit het management graag meer op hoofdlijnen willen blijven en de gebruikers zoeken vaak meer details. Hiermee houd ik rekening als ik een presentatie voorbereid.

WAAROM…
Je publiek zit er niet voor niets. Het is dus belangrijk om na te denken over wat je hen precies wilt vertellen. Wat zijn hun verwachtingen en wat breng jij hen met je presentatie?

Als ik kijk naar de presentaties die mij zijn bijgebleven, wisten de sprekers mij altijd te inspireren of te motiveren. Ze brachten mij iets dat ik nog niet wist of waar ik echt wat aan had. Dat is hetgeen je wilt bereiken. Dit kan alleen als je je van tevoren goed hebt verdiept in je publiek. Zorg er dan ook voor dat je dit, voordat je met de voorbereiding van je presentatie begint, goed hebt afgestemd.

WAT…
Wat zijn dan de ‘key topics’ die je in je presentatie wilt gaan behandelen? Zorg er hierbij voor dat je dit door de ogen van je publiek doet. Zij moeten zich er in herkennen. Zorg voor heldere voorbeelden en houdt het simpel (tenzij dit juist een doel van je presentatie is en je over een heel technische onderwerp spreekt).

Bedenk dat zij niet alles kunnen onthouden van wat jij vertelt. Dit betekent dat je de nadruk moet gaan leggen op de onderwerpen waarvan jij wilt dat ze die onthouden. Houdt er hier wel rekening mee dat zij het ook interessant moeten vinden en probeer de juiste toon te zetten. Als het publiek heel divers is, bedenk dan goed wat je wilt bereiken en wie je daarvoor nodig bent.

HOE…
Hoe ga je de presentatie precies insteken, welke structuur breng je er in aan? Op welke manier ga je het doen? Hoe zorg je ervoor dat de aandacht bij je presentatie blijft en welke tools zet je in?

Het is hierin belangrijk dat je wel bij jezelf blijft. Pas dan kom je authentiek over en dat wordt over het algemeen het best gewaardeerd. Bekijk dus ook wat bij je past. Werk je graag met een flipover? Gebruik deze dan. Ben je een liefhebber van powerpoint, zet dit dan in.

Het gaat er uiteindelijk om dat je goed nadenkt over bovenstaande punten. Een goede voorbereiding op een presentatie, en ik weet dat het een cliché is, is toch het halve werk. Toch is het niet altijd even makkelijk om toe te passen en je zult zien dat het ook wel eens fout kan gaan. Maar dat geeft niet, daar leren we van en dat nemen we mee naar de volgende presentatie.
Voor mijzelf heb ik wel een manier gevonden om dit toe te passen en dit deel ik graag met je in een volgende blog.

 

 

10 gedachten over “4 tips voor een succesvolle presentatie”

 1. Long time reader, first time commenter — so, thought I’d drop a comment..
  — and at the same time ask for a favor.

  Your wordpress site is very simplistic – hope you don’t mind me
  asking what theme you’re using? (and don’t mind if I steal it?
  :P)

  I just launched my small businesses site –also built in wordpress like yours– but the
  theme slows (!) the site down quite a bit.

  In case you have a minute, you can find it
  by searching for “royal cbd” on Google (would appreciate any feedback)

  Keep up the good work– and take care of yourself during the coronavirus
  scare!

  ~Justin

  1. I am really sorry for my late reaction. Because of the Corona crisis I had to take some weeks to get some balance in work, teacher, mom and my hobbie’s 🙂
   The theme I use is Twenty sixteen.
   I hope you are in good health as well!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.