Online presenteren: nieuwe mogelijkheden uitvinden!

Ik mijn blog van vorige maand vertelde ik dat ik in deze periode op een hele andere manier bezig ben met het geven van presentaties. Het betekent onder andere dat je op een andere manier dan normaal connectie moet maken met je klant. Tips en tricks hieromtrent kun je hier vinden.

Het mooie van deze tijd vind ik echter ook dat er meer ruimte is om te experimenteren en creatief bezig te zijn.  Graag wil ik jullie meenemen in één van de dingen waar ik mee bezig geweest ben.

BRENG JEZELF IN BEELD…
We geven nu veel meer online meetings en om connectie te maken met klanten is het belangrijk dat ze daar beeld bij hebben. Dat is de reden dat ik bij een online meeting mijn video aanzet. Maar naast gewone online meetings, zien we ook een sterkere behoefte aan webinars en korte functionele presentatie en/of demonstraties in een video. Op het moment dat een klant die laatste bekijkt, is connectie maken lastiger, je bent er immers niet fysiek bij.

IMPROVISORISCHE ‘GREEN SCREEN’….
Ik werk in een fantastisch team waarbij iedereen iets anders inbrengt. Mijn collega’s Maarten en Rob hebben bekeken welke mogelijkheden er zijn om jezelf mooi in beeld te brengen. Zo kwamen we erachter dat we binnen onze organisatie een tool hebben die jou, als persoon, kan uitsnijden. Deze tool heet OBS. Maar om dat te kunnen doen, heb je een greenscreen nodig, zoals je dat ook wel kent van TV (zoals bijvoorbeeld bij het presenteren van het weer). Een officieel greenscreen hadden ze niet, maar door creatief na te denken kwamen we op verschillende alternatieven die werden uitgeprobeerd.
Dit hebben ze met mij gedeeld en wij hebben nu alle drie een improvisorische greenscreen of eigenlijk bluescreen in mijn geval.

Voorbeelden van wat we hebben uitgeprobeerd en apparaten die we gebruiken.

LEERMOMENTEN…
Nu waren we in staat om een mooi beeld achter onze video te plaatsen, maar het vervolg was natuurlijk om te kijken of we onszelf in onze presentatie en / of demonstratie konden plaatsen. Dit gingen we testen met onze tool webex die wij gebruiken. Helaas bleek dat webex heel goede kwaliteit heeft voor het delen van het scherm, maar er is geen focus op de video waardoor de presentatie en ook de demo ‘korrelig’ waren.

Toen kwamen we op het idee om te kijken of we ons beeld via de tool OBS zouden kunnen opnemen en weet je wat? Dat was mogelijk!

Ik heb dit gelijk aangepakt om mijn eerste opgenomen webinar te maken en ik vond het resultaat echt heel leuk! Ik kreeg er ook ontzettend veel leuke reacties op van mensen die het nu ook willen uitproberen. Naast opgenomen webinars heb ik inmiddels ook trainingvideo’s gemaakt en allemaal op dezelfde manier.

Hier heb ik mezelf in de demo geplaatst.

Wel zie je dat je ineens rekening moet houden met andere dingen. Zo kwam het bijvoorbeeld voor dat ik in mijn eerste webinar voor de tekst van mijn presentatie zat. Dit betekent dus dat je in je presentatie rekening moet houden met een uitsnede van jezelf. Ik test nu altijd vooraf even de slides in een korte opname om dit in het het vervolg te voorkomen.

Daarnaast had ik al mijn applicaties gesloten (dacht ik), maar kwam er ineens toch een pop-up. Dit moet je echt dubbelchecken als je in een opname zit.

Maar dit bood mij ook de kans om te kijken of ik dit uit de opname kon halen. Ik ben geen techneut, maar met een standaard video-editor was ik in staat om mijn video te bewerken.

Ik zorg er nu ook voor dat ik de recording start, rustig de presentatie en mijn demoscherm goed zet en even stil ben met een lach op mijn gezicht voordat ik echt begin te praten. Dat doe ik ook bij mijn afsluiting. Het mooie is dat je dit er dan later gewoon uit kan knippen.

Ook maak ik best nog wel eens een fout. Ik heb mezelf aangeleerd pas bij het verschijnen van het nieuwe scherm te gaan praten. Als het dan fout gaat, is het eenvoudiger om opnieuw te beginnen op die slide en dit er later uit te knippen.

SAMENVATTING…
We werken nu allemaal thuis, maar dat biedt ook de mogelijkheid om nieuwe dingen te ontdekken. Het mooie is dat dit ook echt weer een geval is van teamwork, waarbij de verschillende mensen hun kennis en kunde bij elkaar brengen. Al met al ben ik erg enthousiast over het resultaat en biedt dit weer perspectief om het nog mooier en professioneler te maken.

Ik krijg ook echt geweldige reacties op de opnames en video’s. Het geeft ze een persoonlijker tintje en dat is nu juist de bedoeling. Voor mij is dit in ieder geval iets waar ik blij van word. Mocht jij meer willen weten hierover of heb jij ervaringen hieromtrent? Dan hoor ik die ook heel graag, want van elkaar kunnen we leren.

Eén gedachte over “Online presenteren: nieuwe mogelijkheden uitvinden!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.