Hoe kom je ‘zen’ je drukke werkweek door? 4 tips!

Vorig jaar juni heb ik de training ‘Search inside yourself’ gevolgd. Deze werd aangeboden door mijn werkgever en ik kan je zeggen. Het was niet alleen interessant en leuk, maar ook echt een confrontatie.

Ik heb in een voorgaande blog al eens eerder aangegeven dat ik het lastig vind om mijzelf kwetsbaar op te stellen en dat ik toch sterk het ‘even slikken en weer doorgaan’ mechanisme in mij heb.

Dat betekent niet alleen dat ik vrij streng ben voor mijzelf, maar ook dat ik daardoor nogal eens over mijn grenzen heen ga. Dat komt onder andere dat ik gewend ben om alles rationeel te benaderen en eigenlijk niet zo goed naar mijn gevoel luister. Dat betekent ook dat ik hier in een drukke werkweek soms last van kan hebben.

Ik heb dit ook besproken met mensen uit mijn omgeving en de grap is dat ik heel vaak hoor dat dit herkenbaar is en dat dit blijkbaar een mechanisme is die heel veel mensen hebben (in ieder geval in mijn omgeving).

In de training ‘Search inside myself’ is er veel aandacht voor het gevoel, juist omdat het een belangrijke graadmeter is. Emoties geven namelijk informatie, maar je moet er wel naar (leren) luisteren. Het mooie is dat we vervolgens ook hele praktische en handige tips hebben gekregen die je eenvoudig kunt toepassen. Een aantal van deze praktische oefeningen helpen mij enorm om ‘zen’ mijn drukke werkweek door te komen en daarom wil ik deze zeker met je delen.

Tip 1 – Neem de tijd om te ‘arriveren’
Ik heb vaak drukke werkdagen, geef presentaties en het komt wel voor dat ik nog druk bezig ben met het één terwijl ik al een volgende vergadering in moet. Soms betrap ik mijzelf erop dat ik niet goed aan het luisteren ben, nog met andere dingen bezig ben in mijn hoofd en daardoor alles niet meekrijg. Het kan ook voorkomen dat ik nog een beetje in de hyperstand sta (mijn oerbrein) en niet de rust heb die ik eigenlijk wil uitstralen. Herkenbaar?

Hiervoor heb ik een praktische tip: neem toch een minuut om te ‘arriveren’. Dit kun je doen door je ogen even dicht te doen en rustig een aantal keren in en uit te ademen. Denk aan niets en houd je aandacht bij de ademhaling. Dit hoeft niet per se een minuut te zijn, het kan ook korter, maar zorg ervoor dat je even die rust neemt en pakt. Het helpt je om je op je volgende ’taak’ te concentreren.

Tip 2: – Neem de tijd om een bodyscan te doen
Hoe begin jij je dag? Snooze je als de wekker gaat? Spring jij gelijk je bed uit? Of ben je, zodra je wakker wordt, al bezig met de dag? Ik betrap mijzelf er vaak op dat ik gelijk bezig ben met de dingen die ik moet doen die dag, maar weet je dat het heel handig kan zijn om aan het begin van de dag eerst te ervaren hoe je je voelt? De reden hiervan is, is dat we gedurende de dag vooral bezig zijn met denken en doen, maar daardoor luisteren we niet altijd naar wat ons lijf ons vertelt.

Stel, je hebt een confrontatie op het werk of iemand vertelt jou iets. Hier kun je een bepaald gevoel bij krijgen wat je letterlijk in je lijf voelt. Bijvoorbeeld dat je ineens een warm gevoel krijgt, of juist een heel naar gevoel in je buik of misschien merk je dat je letterlijk naar achter wijkt. Er gebeurt iets met je. Dit is informatie die je kunt gebruiken in je contact met iemand, maar ook bij het nemen van beslissingen.

Met een bodyscan maak je bewust contact met je lijf. Dit is een manier om te oefenen hoe je naar je lijf kunt luisteren. Dit is trouwens niet alleen handig in de ochtend, maar ook gedurende de dag en in de avond.

Maar hoe doe je dit nu?

Ik vind het fijn om deze oefening liggend te doen, maar het kan ook zittend, als je maar in een prettige houding zit. Je sluit je ogen en vervolgens scan je je ademhaling, je lijf, wat er gebeurt, wat je voelt en doet dit van hoofd tot tenen. En uiteindelijk voel je na wat je nu eigenlijk hebt ervaren.

Om je hierbij te helpen, kun je ook eenvoudig een video op TouTube opzoeken die je hierbij helpt. Je kunt bijvoorbeeld zoeken op ‘Bodyscan mindfulness’.

Ik moest dit trouwens echt oefenen, was er niet gelijk bedreven in. Mijn gedachten dwaalden in het begin namelijk af naar de boodschappen die ik nog moest doen, ik ging lijstjes maken of was met andere dingen bezig. En nu nog, soms vind ik het echt lastig om niet af te dwalen. Maar ik merk ook dat het mij helpt en dat ik er steeds beter in word, dus wie weet helpt het jou ook.

Tip 3 – schrijf het van je af
Soms gebeurt er gewoon veel op een dag of in een week waardoor dingen je wel eens te veel worden. Dit kan zijn op het moment dat je gewoon een hele drukke werkweek hebt, je een moeilijke beslissing moet nemen of wanneer er iets naars gebeurd is.

Ik ben geen type dat in een dagboek schrijft of iets dergelijks, maar ik heb ervaren dat het heel bevrijdend en fijn kan zijn om gewoon alles eens voor jezelf op te schrijven. Ga er niet over nadenken, pak pen en papier en schrijf gewoon op wat er in je opkomt. Het is echt waar, het helpt je om dingen te verwerken. Ik ben nog steeds geen schrijver, maar op momenten dat ik merk dat ik het lastig heb, doe ik dit en voel ik me daarna veel beter.

Tip 4 – kies je reactie: SBNRR
Vooral als ik gestresst ben, kan ik mezelf op bepaalde momenten niet inhouden en merk ik dat mijn reactie op iets dat gebeurt soms iets te veel van het goede is. Om een voorbeeld te noemen… Ik ben in het verkeer eigenlijk vrij relaxed, kijk goed wat er om me heen gebeurt, geef netjes voorrang en heb er ook niet zoveel moeite mee als iemand net iets langzamer rijdt dan toegestaan. Behalve als ik haast heb en gestresst ben, dan kan ik mezelf in de auto helemaal opwinden en ga ik lopen schelden op de persoon voor me (gelukkig horen ze het niet). Ik vind niet dat ik er altijd een leuker mens van word.
Gelukkig merken de mensen in de auto voor mij er niet veel van, dus dat is nog te doen.

Het gebeurt echter ook wel eens dat ik een reactie geef waarvan ik later denk ‘Jenny, was dat nou nodig?’.

Uiteindelijk bepaal jij zelf hoe jij reageert op iets. Je kunt je eigen reactie kiezen. Vaak echter, gebeurt zoiets in een seconde en voor je het weet, heb je iets gezegd of gedaan waar je spijt van hebt. Was het wel zo handig?

Er is echter een korte handleiding om te leren je reactie te kiezen en die noemen we SBNRR. Ik zal hem kort even toelichten. De letters staan voor:

Stop – Nog niet doen

Breath – Haal even adem

Notice – Wat voel je nu eigenlijk?

Reflect – Reflecteer dat gevoel (hoe komt dit?)

Respond – Kies je reactie (wat is het meest vriendelijk en wijs)

Dus de volgende keer dat er iets gebeurt waar je gelijk op wilt reageren…. STOP en volg de stappen. Het kan je heel wat frustratie en spijt achteraf besparen. Onthoud echter 1 ding: accepteer ook dat je soms kiest voor je primaire reactie en dat is prima.

Zoals in mijn training werd gezegd:
Breathing in, I do my best. Breathing out, let go of the rest.

4 tips dus die mij helpen om in balans te blijven en mij helpen om goed de week door te komen. Wie weet is het ook wat voor jou.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.