Het gebruik van non-verbale communicatie in een presentatie, heb je dat ooit gericht toegepast?

Deze week had ik een Sales Summit. Twee dagen waarin ik en mijn salescollega’s kennis kregen van allerlei zaken in de organisatie, waar het draaide om skills & hoe deze te verbeteren en het delen van kennis.

Zelf mocht ik drie workshops verzorgen voor het optimaliseren van je presentatie, echt superleuk om te doen en ik kreeg ook heel veel leuke reacties.

In mijn workshop heb ik mij met name gericht op de voorbereiding van de presentatie en de opzet ervan. Als ik bijvoorbeeld een presentatie voorbereid, richt ik mij met name op hetgeen ik wil gaan vertellen, de verbale communicatie, waarbij ik uiteraard rekening houd met mijn publiek (zie ook mijn blog:4 tips voor een succesvolle presentatie)

Daarbij weet ik dat ik connectie moet gaan maken met mijn publiek en dat mijn stemgebruik daar een belangrijk onderdeel van is.

Waar ik vaak niet aan denk en wat ik eigenlijk ook weinig tot niet oefen voorafgaand aan mijn presentatie, is mijn non-verbale communicatie. Dat is eigenlijk best gek aangezien non-verbale communicatie een heel belangrijk onderdeel is van onze communicatie en hoe we overkomen op ons publiek.
Juist daar kreeg we nu een workshop over. Ik vond deze echt superleuk en interessant en wil graag het een en ander delen van wat ik heb meegenomen uit deze sessie.

High power poses en low power poses…
Voorafgaand aan een presentatie ben ik soms best nerveus, ik wil het graag goed doen. Hoe minder stress ik heb, hoe krachtiger ik overkom als ik presenteer. Omdat ik dit van mezelf weet, neem ik vaak even de tijd om tot rust te komen door een kopje koffie te drinken of in alle rust mijn verhaal door te nemen.

Nu blijkt dat je de mate van stress kunt beinvloeden door de zogenoemde ‘High power poses’. Een aantal voorbeelden van deze poses vind je hieronder. Met deze poses heb je over het algemeen een open, relaxte houding, terwijl in de ‘Low power pose’ je een gesloten en beschermende houding hebt. Uit het onderzoek van oa Colombia University en Harvard University blijkt dat deze verschillende poses invloed hebben op het testosteron en cortisol gehalte in je lichaam en dat is nou het interessante.

Op het moment dat je twee minuten in een powerpose gaat staan, blijkt dat het testosteron in je lichaam met zo’n 20% stijgt en het cortisol (stress level) met 25% daalt.

Ik vond dat echt een eye-opener en ga dit zeker toepassen in mijn dagelijkse routine of wanneer ik een presentatie moet geven.  Want hoe fijn is het als je met zelfvertrouwen en kracht volledig jezelf en je verhaal kan presenteren.

Gebruik van gebaren…
Op het moment van het geven van een presentatie kun je je woorden door middel van non-verbale communicatie krachtiger laten overkomen. Ik zie dat in de praktijk zeker bij de sprekers die ik interessant vind, maar had er nog niet over nagedacht hoe ik dit zou kunnen toepassen in mijn presentaties.
De grap is dat ik na deze workshop mijn eigen sessie moest gaan geven en ik was mij er ineens mega van bewust welke non-verbale communicatie ik eigenlijk gebruik en toepas. En ik kan je vertellen, dat is best confronterend. Ik weet altijd al dat ik een groot deel met mijn handen praat, maar ik moet er echt voor zorgen dat dit ten eerste rustiger kan, maar daarnaast ook dat het moet gaan matchen met wat ik wil uitdragen. Daar zijn voorbeelden van terug te vinden, Google het maar eens.

Conclusie…
Ik ga mijzelf de komende tijd eens goed onder de loep nemen. Welke gebaren gebruik ik, wat kan minder en wat kan ik nog beter toepassen. Daarnaast zal ik de non-verbale communicatie ook echt gaan oefenen voordat ik het ga toepassen bij mijn klanten en prospects.
En ten slotte zal ik voortaan altijd de ‘High power pose’ twee minute aannemen voordat ik ga presenteren!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.